Empirio - Adviesbureau
KWARTIERMAKER DUURZAAMHEID

HET VERHAAL VAN DE EIGENAAR: DR. ANKE SCHÜTTEMEYER

Over Empirio

In 2010 heb ik ervoor gekozen met mijn gezin van Duitsland naar de Nederlandse kust te verhuizen. Mijn baan als post-doc onderzoeker en universitair docente voor economische en sociale geografie in Keulen heb ik in 2014 beëindigd. Zo creëerde ik de kans om mijn kennis en ervaring in Nederland in de praktijk te brengen.

Tijdens mijn studie (sociale en economische geografie met een promotie over duurzame stedelijke ontwikkeling met projecten o.a. in Duitsland, Australië en Indië) heb ik geleerd om strategisch te denken en met open blik en nieuwsgierigheid de wereld om me heen te bekijken en te analyseren. Door mee te denken, door te vragen en te structuren ontdek ik dikwijls de samenhang. Door een sterk ontwikkeld analytisch vermogen, onderscheid ik goed hoofd- van bijzaken, zie ik de causale verbanden en werk ik naar een pragmatische oplossing.

Op deze manier ging ik op ontdekkingstour door mij nieuwe leefomgeving, leerde Nederlands en bemoeide mij met nationale, regionale en lokale politieke, bedrijfskundige en maatschappelijke vraagstukken. Ik ervaarde al snel, dat ik met mijn iets andere (buitenlandse) blik nieuwe impulsen en inzichten kon geven. Tel daarbij mijn bijna 20 jaar vakinhoudelijke en methodische kennis en mijn toegevoegde waarde voor de praktijk is geboren!
Waarom ik doe wat ik doe

 Heel simpel – omdat ik er blij van word!

En ik geloof in de noodzaak van duurzaam ondernemen. Zo zat ik voor een (keten)onderzoek in een sloepje op de rivier Ganges in India tussen de fecaliën, lijken en kadavers. Ik zag kinderen met blote voeten in giftige afwaterstromen van leerlooierijen staan en vrouwen water uit, door chemicaliën, verontreinigde bronnen aan hun kinderen geven. Maar ik heb óók gezien hoe organisaties en bedrijven uit de hele wereld het roer proberen om te gooien en door hun ambities en acties de hele keten positief beïnvloeden om niet alleen de wereld een stukje beter te maken, maar ook om hun winst te maximeren en hun risico te verlagen.

Ik ben geen geitenwollensokken mens en, heel eerlijk, ik ben ook niet door en door ‘duurzaam’. Maar ik voel wel, dat ik er blij van word als ik stappen neem, die de goede kant op gaan en die bij mij passen. Ook al zijn het maar kleine stappen.

Als ambassadeur van de stichting 20Duurzaam20 kwam ik een aantal ondernemers tegen die mooie duurzame ideeën en ambities hadden, maar niet goed wisten hoe zij de eerste stappen moeten zetten naar duurzaam succes. En hier werd mijn cirkel rond. Ik zet al mijn kennis en energie in om ondernemers te helpen en de weg te wijzen naar MVO en duurzaamheid, op een manier die bij hun ambities en mogelijkheden past. En ik zie dat deze ondernemers er niet alleen blij van worden, maar zich ook sterker in de markt positioneren. Een echte win-win!


Weten wat duurzaamheid voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact op voor een vrijblijvend en inspirerend gesprek.