futureproof duurzaamheidsadvies voor het MKB

 

Waarom nu?

Duurzaam ondernemen is geen niche meer van ‘geitenwollensokken’-mensen, maar een toekomstgericht businessmodel.  Duurzaam ondernemen, is daarnaast noodzakelijk voor de toekomstige generaties. De overheid erkent deze noodzaak en daarom zijn er nu nog opstartprogramma’s, subsidies en (fiscale) mogelijkheden. 

   De 7 belangrijkste redenen om NU te starten:

  • Subsidiemogelijkheden: Het Rijk, provincies, gemeentes en diverse stichtingen proberen door subsidies, fiscale mogelijkheden en opstartprogramma’s ondernemend Nederland te stimuleren (vrijwillig) met duurzaamheid aan de slag te gaan.
  • Verlaag kosten: Meestal kunt u al met kleine veranderingen of investeringen (quick wins) uw operationele kosten reduceren.
  • Goed voor uw bedrijfsimago: Nu kunt u uw nog onderscheiden met uw duurzame strategie en veel positieve communicatiemomenten creëren.
  • Wees voorbereid op toekomstige eisen. Voorkom achterstand en hogere kosten: Als u NU een stevig fundament neerzet, kunt u in uw eigen tempo doorgroeien en makkelijk voldoen aan toekomstige strengere eisen vanuit de overheid of de markt.
  • Voldoe aan wensen en eisen uit de markt: Klanten (particulieren en bedrijven) vragen steeds vaker om duurzame producten en diensten. Er is een groeiend marktaandeel van duurzame producten en diensten.
  • Loop geen grote opdrachten mis: Overheden, semioverheden en grote bedrijven scherpen hun duurzame inkoopbeleid aan (MVI) en mogen in de (nabije) toekomst alleen nog duurzame producten en diensten inkopen.
  • Weet de beste werknemers aan uw te binden: Door een heldere ‘duurzaamheids/MVO’- strategie wordt u aantrekkelijker voor goede, gekwalificeerde werknemers.

Wat er gaat gebeuren als u NIET start met duurzaamheid:

Gezien het klimaatakkoord van Parijs en de ambitieuze doelstelling (klimaatneutrale, circulaire economie) van de Nederlandse regering, zullen ondernemers met meer verplichtingen geconfronteerd worden. De huidige vrijwillige, stimulerende regelingen zullen worden vervangen door wetten en verplichtingen. Subsidies vallen dan weg. Als u dan pas begint, zullen de kosten daardoor veel hoger worden. U loopt subsidies mis!

Bestaande regels zullen in de toekomst strenger gehandhaafd worden (zoals de EED-audit). U heeft dan een investeringsachterstand!

U loopt het risico dat u niet kunt voldoen aan de vraag van klanten en opdrachtgevers naar duurzame diensten of producten en ze bij uw concurrentie terecht komen. U loopt klanten/opdrachten mis!

U loopt het risico met uw bedrijf (door klanten, media, NGOs, social media) verantwoordelijk gemaakt te worden voor misstanden in de productieketen van uw product (milieuvervuiling, arbeidsomstandigheden, etc.). U loopt risico op imagoschade!

Afhankelijk van uw branche zal het straks steeds moeilijker worden goede, gekwalificeerde medewerkers aan te trekken en te behouden. 

Goede, kwalificeerde werknemers komen niet bij u werken! 

 Dus wacht niet langer en start NU om morgen met duurzaamheid geld te verdienen. Maak een (vrijblijvende) afspraak voor een inspiratiegesprek.

Opbellen